Glöm inte peelingen!

06.12.2020

När du vill nå ett djupare resultat i din rengöring är peeling toppen!
Peeling avlägsnar skonsamt döda hudceller vilket gör så att huden lättare kan ta upp näring ur olja & creme. Dessutom blir huden mjukare & jämnare. Använder du makeup så hjälper peelingen till att få ett finare resultat. Precis som när man ska måla ett föremål, förarbetet är viktigt!

Jätteviktigt & bra är att ekologisk ansiktspeeling ej innehåller några microbeeds av plast som spolas ut i våra hav!
I en ekologisk peeling är det istället enbart naturliga extrakt t ex. extrakt från bambu, aprikoskärnor eller vaxkulor från vegetabiliska ingredienser. De kan även innehålla olika rengörande leror eller naturliga syror.

Hur ofta använder man helst en peeling då?

Gärna 1-2 gånger i veckan, efter din rengöring. Det är inte helt fel med en efterföljande mask, då huden är som mest mottaglig för näring & vitaminer när den är precis är peelad. Men en gång i veckan är bra nog för att ge sin hud lite extra kärlek :)

Olika sorters peeling

Det finns olika sorters peeling: kemisk peeling (syror), mekanisk peeling & enzympeeling.
Målet är det samma, avlägsna döda hudceller från hudens yta för att bli av med glåmig trött hud & ta fram lystern. De jobbar bara på olika sätt.

Kemisk peeling - exfolierar huden med hjälp av syror som läggs på huden, där den får verka på samma sätt som en ansiktsmask. De syror som oftast används i peeling är AHA, BHA eller PHA. I ekologiska skönhetsprodukter används ofta t.ex. mjölksyror & fruktsyror.
AHA-syra, Alphahydroxisyra, är ett samlingsnamn för olika syror från t.ex. äppel, glukol & mandel. AHA-syror passar dig som vill exfoliera huden på djupet & jobba på pigmentfläckar, bli av med torr hud, ta fram lyster & reducera fina linjer. AHA- syra finns i Maria Åkerbergs AHA & Jojoba peeling.

BHA-syra, Betahydroxisyra, som är samma sak som salicylsyra. Den används ofta i peelingar för fetare & acnebenägen hud samt för hud med tendens till inflammationer.

PHA-syra, Polyhydroxiacid, är en syra med större molekyler som jobbar långsamt vilket gör att den inte tränger ner lika djupt i huden & därför passar bra för dig med känslig hud.

Mekanisk peeling, eller skrubb, behöver man skrubba med för att ta bort döda hudceller. Peelingen innehåller korn av olika grovlek. I ekologiska peelingar kan kornen komma från jojobapärlor, socker, nypon eller persiko- eller aprikoskärnor.
Enzympeeling exfolierar huden med enzymer
Exfoliera inte huden för mycket & används denna peeling så var noga med solskydd!
Enzympeeling är ytterligare en benämning på en mild peeling som liksom syrapeelingarna läggs på huden & får verka som en ansiktsmask. Enzymerna "äter upp" döda hudceller medan masken verkar på huden & tar fram lystern. Maria Åkerberg har en enzympeeling som heter Papaya Peeling. Doftar ljuvligt!
(Denna papaya peeling är en favorit i min rengöringsrutin. Den har en riktigt härlig gul färg, precis som papayan. Kornen kan kännas ganska grova på huden, som socker (innehåller maltodextrin som är som en typ av socker & som bryts ned av vatten). Jag lägger den en stund på huden så den får jobba av sig själv. När jag sedan sköljer av med vatten känns huden superlen & ren, med ny lyster i huden.)

Att tänka på

Oavsett vilken sort du väljer, ska du skrubba med lätt hand, 1-2 ggr i veckan räcker. Peelar du för ofta kan du störa hudens naturliga processer & den kan bli mer känslig för sol & vind.
Var noga med att använda solskydd när du är i solen