MSM - skönhetsmiraklet för hår, hud och naglar 

30.09.2021

MSM  är ett kosttillskott som blivit väldigt populärt de senaste åren! Det finns så många fördelar med MSM,  men vad är det egentligen? 

MSM är en förkortning av Metylsulfonylmetan, vilket innebär en form av organiskt svavel, ett essentiellt ämne, som finns naturligt i kroppens alla celler och som är viktigt för många av kroppens vävnader och dess funktioner. Svavel är en viktig beståndsdel i kroppens kollagen och keratin, som bygger upp all bindväv, brosk, muskler, ligament, skelett, tarmar, senor, hår, hud och naglar.

Ett essentiellt ämne betyder att kroppen inte kan producera det själv, utan vi måste få i oss det via maten eller i form av tillskott.  Jag har ätit MSM från Wissla of Sweden sedan 4 månader tillbaka och känner verkligen skillnad på mitt hår! Jag är tyvärr sällan kompis med mitt hår som känns torrt och flygigt men nu har det fått en helt annan struktur, mjukhet och med mer glans!

MSM kallas faktiskt ofta för ett skönhetsmirakel, eftersom det ofta används för att bevara håret och hudens kvalitet och det ger resultat. 

Hur används MSM?

MSM finns i koncentrerad form i pulver och som kapslar. Jag har valt kapslar för det är enkelt och smidigt, för smaken är inte jättegod, väldigt besk! 
Om man väljer att ta MSM i kapslar ska man ta 1-6 kapslar per dag. Det är viktigt är att tänka på att börja med lägsta dosen, 1 kapsel per dag, för att sedan sakta öka dosen med en kapsel i veckan tills du kommer upp till max dos. Dela gärna upp doseringen så du tar tex 3 kapslar på morgonen och 3 kapslar på kvällen, annars känns det väl mycket per gång. 

MSM i pulverform kan man även använda tillsammans med en salva/balm på irriterad hud för att lindra besvären.

Finns MSM i mat?

Ja MSM finns i mat. Du hittar det i kött, grönsaker, fisk, fågel, ägg, samt mejeriprodukter. Det animaliskt proteinet har något högre mängd av MSM än växter. Tyvärr ser det numera ut som att vår kost innehåller mindre mängd svavel. Våra jordar är utarmade och mycket av näringen i vår mat förvinner. Det är där som ett kosttillskott hjälper till. 
 
Vad som är bra att veta är att upptaget av svavel i kroppen ökar om du kombinera det med C-vitamin. Därför är det bra att äta livsmedel som är rika på C-vitamin samtidigt eller du tar det med ett bra C-vitamintillskott. Det finns också flera sorters MSM-tillskott som är kombinerade med C-vitamin, så som Wissla of Swedens produkt. Denna produkt har en kombination av MSM, C-vitamin och piperin från svartpeppar. Piperinet i svartpeppar kan öka näringsupptaget i tarmslemhinnan, framförallt ökar upptaget av mineraler och vitaminer. Piperin är dessutom skonsamt mot magen. C-vitaminen bidrar till kollagenbildning och för immunsystemets normala funktion.

Positiva effekter på din hälsa!

  • För dina leder - Svavel är viktig för de ämnen som bygger upp brosket i våra leder, det kan därför i många fall lindra ledskador och ledvärk med hjälp av ett bra svaveltillskott. MSM kan hjälpa till vid reumatism, artros och andra former av ledbesvär.
  • För din mage - Svavel förbättrar kroppens näringsupptag genom att bygga upp och läka slemhinnan i tarmen.
  • För ditt hår och dina naglar - Svavel är en av de viktigaste beståndsdelarna i keratin! Viktigt för att hålla håret och naglarna starka och friska.
  • För din hud - MSM utgör en av byggstenarna i kollagen som är kroppens mest förekommande protein och nödvändigt för att hålla huden stark. Om du har brist på MSM kan det synas på din hud genom torrhet, sprickor, eksem och andra hudbesvär. 
  • För din hjärna - svavel är en viktig del i bildandet av många ämnen som är avgörande för en god hjärnhälsa såsom dopamin, serotonin, endorfiner, enzymer och hormoner.