Jag har känslig hud....

10.12.2020

Vad är känslig hy?

Generellt en torr & lättirriterad hud som saknar fukt & kan blir röd. När den yttre barriären, skyddsmanteln, blir i obalans så reagerar huden. Dess uppgift är att skydda huden, se till att den behåller fukt - & fettbalans. Dessutom ska den skydda huden mot luftföroreningar & bakterier. Är den i obalans så minskar skyddet mot dessa saker. 
Om din hy reagerar lätt med rodnad, vid kyla, värme & torr luft, känns irriterad, så är huden i regel tunn & ganska vanligt med synliga små kärl. Huden känns liksom orolig. Då är du en torris!

I Sverige med våra fyra årstider så kan en känslig hud reagera på övergången mellan sommar/höst, höst/vinter & vinter/vår. Speciellt under de kallare månaderna när luften är mer torr. Då blir även huden ofta torr, därmed även mer känslig. Detta kan alla hudtyper drabbas av, så det beror alltså inte på om man har anlag för detta eller inte. 

En känslig hud är också ofta mer känslig mot solen, beröring & aktiva produkter. Det är därför viktigt att ha snälla, milda & barriärstärkande produkter, gärna naturliga produkter, som är anpassade för just känslig hud. 

Hur tar du hand om en känslig hy?

Själv har jag märkt skillnad när jag använder olja vid min rengöring. Men de flesta kunder jag träffar vill ha en rengöring som löddrar. Det finns naturliga, löddriga, rengöringar som är milda för huden. Välj en som är specifikt för känslig (gentle) hy. 
Efter tvätt är jag alltid noga med att smörja in huden! Jag känner verkligen att under denna period, när det är kallare ute, så behöver huden plussa på med både fukt & fett. Det är svårt för huden att själv skapa den barriär som behövs. 

Dagtid använder jag ett serum, sedan ett balm ovanpå det. Vissa mer kyliga dagar blandar jag min fuktkräm tillsammans med balmet. Till natten smörjer jag med olja, kan vara jojoba eller mandelolja. 
Jag äter även dagligen probiotika & omega 3 i form av kosttillskott. Probiotikan påverkar immunförsvaret & lugnar inflammationen i huden. Även vitamin A, C-vitamin, olika former av B-vitamin, zink, selen, karotenoider, polyfenoler, omega 6 samt aminosyror är bra att få i sig för att stärka huden. Vidare om det i ett annat inlägg ;)

Lägg också gärna en fuktgivande mask som en kur, jag gillar tex Maria Åkerbergs Face Mask Moist. För extra boost lägger jag den 2-3 gånger per vecka alternativ till natten under en vecka!

Tänk på att en torr inomhusluft framför en skärm som dator, mobil & liknande kan göra att huden får rodnad & blir irriterad. Det blå ljuset från en skärm skapar precis som UV-strålning, fria radikaler på huden som leder till för tidigt åldrande, ojämn hudton & åldersfläckar. Det passerar nämligen överhuden & läderhuden, går ända ner till underhuden. Detta skapar dessvärre skador på huden :(
Har du en extra känslig hud är ett doftfritt alternativ oftast det bästa valet. Men här får man känna sig fram. Kan i vissa fall vara så att de eteriska oljorna istället ger ett bra resultat p g a den terapeutiska effekten som dessa oljor kan ge. 
Den hud som har en bakgrund med eksem (atopiskt eksem, perioral dermatit) eller rosacea. Denna huden kan lätt reagera på starka produkter. Därför är det extra noga att använda så milda & skonsamma produkter som möjligt på huden. 

Smörj & var snäll mot din hud! Ge den kärlek, den skyddar dig från en del faktorer under dagen.